Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amikor a csillagok háborúzni kezdtek

Immáron 36 éve (éppen ma, egyébként), hogy bemutatták a Csillagok háborúja első részét. George Lucas alkotása túlzás nélkül nevezhető mítoszteremtőnek, és nem csak a történetével teremtett mítoszt, hanem azzal is, hogy minden idők egyik legjövedelmezőbb filmje lett.

3 Tovább

Csacska macska mocska

Ma ünnepli 70. születésnapját Ternovszky Béla, minden idők legjobb magyar rajzfilmjének, a Macskafogónak a rendezője (és ne feledkezzünk meg persze a Mézga-sorozatról, Doktor Bubóról és a többiekről sem...). Miközben sok boldogságot kívánunk neki, egyúttal felidézzük e csodás filmet is - remélhetőleg a ti segítségetekkel.

5 Tovább

Brinkmann professzor és a többiek

Az orvosos sorozatok mindig is hatalmas népszerűségnek örvendtek, bizony, bizony, már a Vészhelyzetet és a még most is futó Grace klinikát megelőző időkben is. A nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek első felében keddenként egy ország ült le a tévé elé, hogy megnézze az A klinika következő részét.

0 Tovább

Egy rocklegenda emlékére

Aligha akad olyan tinédzser srác, akit ne érintett volna meg valamikor az a lázadás, az a költészet, az az erő, amit a Doors közvetített. A zenekar érdemi munkássága Jim Morrison halálával véget ért, most pedig távozott a billentyűs Ray Manzarek is.

Hetvennégy éves korában meghalt Ray Manzarek, a The Doors egyik alapítója, a világhírű rockegyüttes billentyűse. A zenészt Németországban, egy bajorországi klinikán érte a halál hétfőn - erősítette meg a The Doors Facebook-oldalán is közzétett hírt az együttes menedzsere, Tom Vitorino. A billentyűs hosszú ideje rákban szenvedett.

Ez a hivatalos része a történetnek, a nem hivatalos pedig az, hogy a rockzene ismét elveszített valakit, aki sok millió fiatal életét, zenéhez való viszonyát határozta meg. A Doors zenéjének egyik jellegzetességét éppen Manzarek játéka adta, erről volt egyből, száz közül is felismerhető a hatvanas évek végének, hetvenes évek elejének meghatározó csapata.

A Doors zenéje és Jim Morrison szövegei engem is a tinédzserkorom kellős közepén érintettek meg, amikor a lázadás, az útkeresés határozza meg az ember gondolatait, miközben megpróbálja meghatározni ki is ő valójában és merre tart.

A walkman fejhallgatója szinte egész nap a fülemen lógott, és abból a Pink Floyd és a Rolling Stones mellett jó eséllyel a Doors zenéje szólt. Bár ekkor már nagyon messze voltak a hatvanas évek, a zene másfél-két évtizeddel később is ugyanakkorát szólt és ütött.

Jim Morrison 1971-es halálával a Doors története (és tulajdonképpen Ray Manzarek karrierje) érdemi és látványos része is véget ért, noha éppen a billentyűs volt az, aki egy ideig még megpróbálta együtt tartani az együttest.

Ő énekelt, de a Doors Morrison nélkül nem lehetett már az, ami előtte volt. Nem is működött a dolog, Ray Manzarek pedig a banda feloszlása után szólókarriert kezdett, de játszott a Iggy Pop, és az Echo and the Bunnyman mellett is. 2002-ben ismét turnézni indult a Doors-tag Robby Kriegerrel.

Érdemes még megemlíteni 1998-ban megjelent önéletírását, a Light My Fire: My Life With The Doors című könyvet.

Nekem már mindig úgy marad meg, ahogyan a Light My Fire elején felhangzik az a bizonyos dallam...

0 Tovább

Kóbor 70

Létezhet-e retróblog a Petróleumlámpa és a Gyöngyhajú lány nélkül? Na ugye... Ma ünnepli 70. születésnapját a magyar rockzene kiemelkedő alakja, az Omega énekes, Kóbor János, és nem tehetjük meg, hogy ne emlékezzünk meg róla pár mondat erejéig.

1 Tovább

Emlékkönyv

blogavatar

Emlékek, tárgyak, történetek a 70-es, 80-as és 90-es évekből. Nem csak a szépre emlékezünk.

Utolsó kommentek