Az első igazi, az egész világot (na jó, majdnem...) átfogó szépségkirálynő az 1951-ben megkoronázott svéd Kerstin "Kiki" Håkansson volt. Ma folytatjuk sorozatunkat, következzen 1952, amikor már két nagy sorozat versengett egymással, de mindkettőt északi szépség nyerte.

Az 1951-ben indult Miss World után egy évvel később elindult a Miss Universe is. Kezdjük az elsővel, melyet ismét egy svéd szépség, az akkor 22 éves May-Louise Flodin nyert meg. Úgyhogy a svédek taroltak...

Nem mindenki tudja persze kihasználni a győzelem okozta hírverést, de May-Louise Flodinnek sikerült, hiszen sikeres modell lett belőle. Talán kevesen tudják, de a divat mellett a másik nagy szenvedélye a vízisíelés volt. Ma négy gyermekétől hat unokája van, és Jordániában (!) van hotellánca.

A Miss Universe

Az újonnan induló vetélytárs, a Miss Universe története meglehetősen kalandosan indult. Az amerikai selejtezőket ugyanis még a Miss World keretében tartották meg, ám a Miss America nyertese, Yolande Betbeze nem volt hajlandó a főszponzor Catalina fürdőruháiban színpadra lépni, így a gyártó Pacific Mills úgy döntött, elindít egy rivális sorozatot. Ez lett a Miss Universe.

Az 1952-es megméretést a kaliforniai Long Beachen rendezték június 28-án, a győztes pedig a finn Armi Helena Kuusela lett. A lány akkor még nem töltötte be a 18. évét, 49 kiló és 165 centi volt.

Gyakorlatilag a győzelem után azonnal filmet forgattak róla A világ legszebb lánya címmel, melyben saját magát játszotta (a forgatókönyvet pedig a legendás finn író, Mika Waltari jegyezte).

Érdekesség, hogy a győzteseket egészen 1958-ig egy évvel későbbre dátumozták, így hivatalosan Armi Kuusela a Miss Universe 1953-mas győztese.

Csatlakozz a Facebookon, vagy írj az emlekkonyvblog KUKAC gmail.com címre! Írjuk együtt a blogot!