Ma ünnepli 70. születésnapját Ternovszky Béla, minden idők legjobb magyar rajzfilmjének, a Macskafogónak a rendezője (és ne feledkezzünk meg persze a Mézga-sorozatról, Doktor Bubóról és a többiekről sem...). Miközben sok boldogságot kívánunk neki, egyúttal felidézzük e csodás filmet is – remélhetőleg a ti segítségetekkel.

Ha létezik olyan, hogy kultikus magyar rajzfilm (és persze, hogy van), akkor az 1986-ban bemutatott Macskafogó minden bizonnyal az. Én nem nagyon tudok még egy olyan rajzfilmet (de rendes játékfilmet is csak nagyon keveset) mondani, amelyben ilyen mennyiségben hemzsegnének a klasszikussá vált beszólások, ami alapvetően a forgatókönyvíró Nepp József érdeme.

A zseniálisan megalkotott karakterek (és akkor ne feledkezzünk meg a hangokról sem, ami valódi sztárparádét hozott, csak pár név: Sinkó László, Benedek Miklós, Haumann Péter, Körmendi János, Kállai Ferenc, Mikó István, Bodrogi Gyula, Mécs Károly, Kern András, Szombathy Gyula, Pap Vera, Szuhay Balázs, Gálvölgyi János, Harkányi Endre, Komlós Juci – de szinte mindenkit fel lehetne sorolni) és a tőlük érkező szövegek lassan három évtizede nem porosodnak be.

Nyilván mindenkinek megvan a maga kedvence, az enyém Mr. Teufel és Safranek párosa, számtalan csodás benyögéssel. Például:

„Mr. Teufel: Safranek, üdvözlöm a kedves feleségét!
Safranek: Köszönöm, uram, de már egy éve önnel él."

„Na gyerünk Safranek, ne tetesse magát hülyébbnek mint amilyen."

És egy örök magyar igazság: „A beosztott szeresse főnökét. Ez cégünk egyik alapelve."

Hasonlóképpen sokat elárul rólunk az egérkölyök egyik örökérvényű mondása is: „Ide a dohánnyal, vagy ízekre pofoztatom magam. És ezt nyugodtan vehetik fenyegetésnek!"

És hát persze a poszt címét adó jelszó Edlingtontól: „Egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska."

Napestig lehetne még sorolni a jobbnál jobb bon mot-kat a filmből, remélem, majd ti folytatjátok a kommentek között. Emlékeztetőül a film (amiről egyébként a gyerekeim is imádnak, úgyhogy alighanem még jó sokáig velünk marad...).

Írjátok meg ti is emlékeiteket akár a kommentekben, vagy a blog Facebook-oldalán, esetleg küldjétek el emailben az emlekkonyvblogKUKACgmail.com címre!