A nyolcvanas évek egyik meghatározó alkotása volt ez a film – már csak a gyerekszemmel hihetetlenül misztikus és izgalmas címe miatt is. Ráadásul még jó kis mozi is volt, amit alig vártam, hogy végre megnézhessek.

Első hallásra a „lengyel sci-fi" film elég vicces szókapcsolatnak tűnik, de hát akkoriban nagyon sok választási lehetőség nem volt és különben is: a csehszlovák ifjúsági (és nem csak ifjúsági) filmek mellett a lengyel mozi is egész színvonalas alkotásokkal rukkolt elő.

Az 1983-ban készült Szexmisszió (avagy Seksmisja) az akkor még elképesztően távolinak tűnő 1991-ben kezdődik (és akkor még nem is sejtettük, mi lesz itt – illetve ott – 1991-ben, de ez egy másik történet). A film két férfi főhősét hibernálják és csak 2044-ben térnek magukhoz, egy olyan társadalomban, amelyben csupa nő szaladgál körülöttük.

A férfiak már a múlt emlékei csupán, a nők átvették a hatalmat – innen indul be igazán ez az egészen jó kis szatíra, amelyből gyorsan kultuszfilm lett Magyarországon.

A Szexmisszióban van minden, aminek lennie kell: kaland, sok humor és még meztelen női mellek, ami (ne legyünk szemérmesek) egy egész generációnyi fiú első szexuális élményei között szerepeltek.

Nem véletlen, hogy alig vártuk, hogy megnézhessük és a mai napig kellemes élmény – és nem csak a nosztalgia miatt.

Ti mikor láttátok először és milyen emlékek kötnek hozzá?