Ma Aladár nap van, így mi másról is szólhatna a bejegyzés, mint a Mézga család című sorozatról, ami a hatvanas évektől kezdve három évtizeden keresztül volt több generációnak is meghatározó gyerekkori élménye. Remélem, a maiaknak is bejön...

Talán kevesen tudják, de ha nincs egy francia producer pénze, akkor ma aligha emlékezhetnénk a Mézga családról. A sorozatból ugyanis csak az első négy rész készült el (még 1968-ban), be is mutatták, majd egyszer csak elfogyott a pénz.

A megoldást az 1968-as annecyi fesztivál és egy francia producer, George de la Grandier hozta el, aki a zsebébe nyúlt, így készülhetett el egy évvel később az első sorozat.

Persze az is sokat segített, hogy az egyik alkotó, a legendás Nepp József tagja lett az Animációsfilm-készítők Nemzetközi Szervezetének tagja lett. Ő volt egyébként az egyik író is, a másik pedig Romhányi „a rímhányó" József.

Az első sorozat (Üzenet a jövőből) ugyanúgy 13 darab 24 perces epizódból állt, mint a következő kettő. Itt lépett színre a 30. századi ősöreg leszármazott, MZ/X, akivel újmagyar nyelven beszélgettek.

A sikerre jellemző, hogy a sorozatot bemutatták Csehszlovákiában, Olaszországban, az NDK-ban, Bulgáriában és Franciaországban is.

Aztán jött a második sorozat (Mézga Aladár különös kalandjai, 1972-től), végül 1978-ban elkészült a harmadik 13 rész is (Vakáción a Mézga család), melyben a változó korszellemnek megfelelően Mézgáék külföldön kalandoznak...

A sorozat nekem egyik nagy gyerekkori kedvencem volt, főszerepben természetesen a 12 éves forma Aladárral (akinek ezúton is boldog névnapot...), kutyájával, Blökivel, Mézga Gézával, az anyával, Paulával (aki bárcsak Hufnágel Pistihez ment volna feleségül, ugye) és a nővérrel, Krisztával, akivel jó testvérekhez méltón állandóan marják egymást (Krisztának természetesen van egy Maffia nevű macskája is). Persze nem feledhetjük el a zseniális nevű, kissé ideges Máris szomszédot!

Akár nosztalgiázásból, akár ismerkedés céljából érdemes a YouTube-on rákeresni a sorozatra, hiszen elég sok rész fent van. Jó szórakozást!