Mi vagyunk az az utókor, aki beszél Doktor Bubóról, pontosabban nem is róla, hanem (egyik) szülőatyjáról, a ma 79 éves Nepp Józsefről. Miközben teljes szívünkből boldog születésnapot kívánunk neki, visszaemlékezünk gyerekkorunk egyik kedvenc rajzfilmsorozatára is.

„Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor, diktál a beteg, írja a doktor" – nem tudom, létezik-e ma olyan 50 év alatti magyar, aki ne fújná kívülről ezeket a sorokat és ne lenne egyik meghatározó élménye a leginkább csak (tévesen) Doktor Bubóként emlegetett sorozat, a Kérem a következőt!?

Az 1934-ben ezen a napon született Nepp József pályafutásának szerencsére sok csúcsa van, ezek közül csak az egyik, de kétségtelenül a legmagasabb a Kérem a következőt! – hiszen ne feledkezzünk meg az olyan örökérvényű darabokról, mint a Mézgák kalandjait bemutató sorozat, vagy a Gusztáv-opuszok, és akkor még csak a rendezőként jegyzett alkotásairól beszéltünk.

Nepp József ugyanis forgatókönyvíróként legalább olyan zseniális dolgokat alkotott, mint rendezőként, csak néhány kiragadott példa: Lúdas Matyi (rendező: Dargay Attila), Szaffi (Romhányi Józseffel és Dargay Attilával közösen, rend.: Dargay Attila), Macskafogó (rend.: Ternovszky Béla), Az erdő kapitánya (rend.: Dargay Attila) vagy az A hetedik testvér (rend.: Hernádi Tibor és Koltai Jenő).

Ő maga egyszer így nyilatkozott hitvallásáról: „Az egész életem azzal telt, hogy a Walt Disney-filmekért rajongtam, és aztán nagy sokára eljutottam oda, hogy ha tudnám, akkor sem csinálnám így a rajzfilmeket. Az első film, aminél észrevettem magamon, hogy ezt nem szeretem, a Toy Story volt. Olyanok a figurák, mintha PVC-ből lennének. (...) Ezek a plasztikus, élethű figurák engem irritálnak, ez már nem igazi rajzfilm. Egyedül a Shrek vitte át nálam a lécet, de csak azért, mert nagyon jó poénok vannak benne".

A Doktor Bubó (a magam részéről mégis csak maradnék ennél a címnél, hiába helytelen) 1974-ben született meg és indult azóta is tartó diadalútjára. A rajzfilm egyszerűen zseniális: a karakterek, a képi világ és legfőképp a Romhányi Józsefnek köszönhető elképesztő poénparádé felejthetetlenné teszi annak, aki akár csak egyszer is látta.

Ráadásul a kisebbségi komplexusban szenvedő elefánt és a nagyzási hóbortos bolha karaktere mögött némi gunyoros társadalomkritika is meghúzódik, nem is beszélve az olyan idézetektől, mint „Némely betegség akkor gyógyítható a legjobban, ha távol tartod az orvost", vagy „Feltűnési viszketegséged akkor múlik, ha a másikét kell vakarnod", nem is beszélve a ma is érvényes következőről: „Egy rövidlátó politikus mindig győz az ellenfelén, ha az vak".

Mindezekhez a zseniális szövegekhez olyan színészek adták hangjukat, mint Szabó Gyula (Dr. Bubó), Bodrogi Gyula (Csőrmester), Csala Zsuzsa (Ursula) vagy éppen Gyenge Árpád, majd az ő halála után Gera Zoltán (Teknőc Ernő).

Oldalakat lehetne még megtölteni a Doktor Bubóval kapcsolatos sztorikkal, emlékekkel, de e pár rövid sor után inkább átadom a terepet, hátha nektek is van olyan emléketek, véleményetek a sorozatról, vagy éppen a születésnapos Nepp Józsefről.

Írjátok meg ti is emlékeiteket akár a kommentekben, vagy csatlakozzatok hozzánk a blog Facebook-oldalán, esetleg küldjétek el emailben történeteiteket az emlekkonyvblogKUKACgmail.com címre!