Finoman szólva is megdöbbentő dologra leltem a minap az interneten, ahol egy képen azt láttam, hogy egymás után pakolják be a vadonatúj autókat egy vonatba. Ebben eddig nem lett volna semmi különleges, ám az autókat FÜGGŐLEGESEN szállították. Finoman szólva is kíváncsivá tett, miről van itt szó.

A képek 1971-ben készültek, a rajtuk látható autók pedig vadonatúj Chevrolet Vegák. Az ügynek több érdekessége is van. Az egyik, hogy a vagonokat a General Motors és a Southern Pacific vasúttársaság közösen tervezte meg, a cél az volt, hogy a Vegákat gazdaságossági okokból állítva is lehessen vasúton szállítani.

A „Vert-A-PAc" fantázianevű vagonok mindegyikébe 30 autó fért (egy „normál" háromszintes vagonba 18 autót lehetett bepréselni), ami érthető módon drasztikusan csökkentette a szállítási költségeket – amennyiben az autóknak nem esett baja.

Erről (mármint hogy ne essen baja) egyrészt a tárolás és a rögzítés módja, valamint az autók egészen egyedi, kifejezetten a vasúti szállítást figyelembe véve tervezett karosszériája gondoskodott. A vagonok ajtaját például emelővel nyitották és zárták.

A hihetetlen az, hogy az autókat menetkészen (azaz megtankolva, olajjal, ablakmosó folyadékkal) szállították, ami számtalan óvatossági intézkedést követelt meg – például az ablakmosó folyadék tartálya 45 fokos szögben állt, hogy szállítás közben még véletlenül se folyjon ki belőle a folyadék.

De elég a beszédből, lássunk még egy pár képet – nem akármilyen látvány!

Írjátok meg ti is emlékeiteket akár a kommentekben, vagy a blog Facebook-oldalán, esetleg küldjétek el emailben az emlekkonyvblogKUKACgmail.com címre!