A Vespa 150 TAP a legendás robogó egy, a hadsereg igényei szerint módosított változata volt. Nem állítom, hogy nem furcsa első ránézésre, viszont az ötvenes évek második felében komoly hasznát vették.

A Vespáról sok minden az ember eszébe juthat, speciel a harctér kevéssé (kivéve persze ha az utakat annak tekintjük, amire azért a magam részéről erősen hajlanék, de ez egy másik történet...). Mégis, 1956-ban a Vespa franciaországi gyára előállt a képeken is látható, furcsa külsejű darabbal.

A leendő felhasználókról TAP-nak (Troupes Aéro Portées – légi szállítású csapatok) nevezett változat arra a problémára jelentett megoldást, mellyel akkor szembesültek, amikor az ellenséges területeken ledobták a légideszantosokat, akik viszont csak könnyebb fegyvereket vihettek magukkal, ezért nem kis hátránnyal indultak a harcban.

Persze ezt a különleges konstrukciót el is kellett juttatni a célhelyre, amire nem nagyon volt más megoldás, mint a légi szállítás. A harci robogót egy alapzatra szerelve dobták ki a gépből.

Ami a konkrét használatot illeti, az kissé bonyolultabb volt, mint elsőre gondolná az ember, ugyanis a löveget le kellett szerelni a motorról és összerakni a földön. Pusztán elméletben ugyan a Vespáról is lehetett (volna) használni, de az túl sok veszéllyel járt volna, így nem nagyon fordult elő. 

Írjátok meg ti is emlékeiteket akár a kommentekben, vagy csatlakozzatok hozzánk a blog Facebook-oldalán, esetleg küldjétek el emailben történeteiteket az emlekkonyvblogKUKACgmail.com címre!